Servië wint Eurovisiesongfestival 2007 / Zaterdag, 12 Mei 2007 / Hartwall Arena, Helsinki, Finland / 42 deelnemende landen




Uitgegeven: 13 mei 2007 00:09

Helsinki - Marija Serifovic heeft zaterdagavond in Helsinki de 52e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. De kleine Servische won met het dramatische nummer 'Molitva'. Zij overtuigde met dit nummer ook al in de halve finale die donderdag plaatsvond.
Hoewel er onder de inzendingen van dit jaar veel rock-achtige liedjes waren, is het toch een ballad waar dit jaar het meest op is gestemd.
Molitva is een klassiek aandoend nummer, in het Servisch. Marija komt uit een muzikaal gezien. Haar moeder en grootouders waren bekende artiesten in Servië. Ze leeft voor de muziek. "Als ik op het podium sta, voel ik liefde en geluk".

Oekraïne

Marija werd gezien als een kanshebber, maar de gedoodverfde winnaar bij de bookmakers was Verka Serduchka uit Oekraïne. De travestiet met het makkelijk mee te neuriën liedje 'Dancing lasha tumbai' werd uiteindelijk tweede.

De act van Serduchka gaf de afgelopen weken het meest aanleiding voor discussie en ophef. In eigen land waren er demonstranten op de been die wilden dat Oekraïne het nummer terugtrok, omdat ze de act een blamage voor het land vinden.

Ook werd het nummer gezien als een aanklacht op Rusland. Volgens NOS-commentator Cornald Maas is het "een kermisnummer".

De derde plaats is voor Rusland; een popliedje van drie zangeressen die de groep Serebro vormen. Van tevoren werd verwacht dat Wit-Rusland hoog zou eindigen, maar Koldun met 'Work your magic' stelde teleur.

Lordi

Het festival begon niet met de presentatoren Jaana Pelkonen en Mikka Leppilampi, maar met een filmpje van de winnaars van vorig jaar, Lordi. De clip was geïnspireerd op 'The Lord of the Rings'.
Ook traden ze op in de Hartwall Arena met hun liedje van vorig jaar, Hardrock Hallelujah.

Vooral in Oost-Europa wordt het festival steeds populairder en dat is ook terug te zien aan de eindstand. De uitzending is door meer dan honderd miljoen mensen bekeken.
Nederland gaf, net als vorig jaar, 12 punten aan Turkije en 10 aan Armenië. Servië kreeg 8 punten. Om tijdwinst te boeken werden de lagere punten niet door een afgevaardigde genoemd. De twaalf punten voor Turkije werden bekendgemaakt door Edsilia Rombley.

Turkije behoorde donderdag bij de tien landen die doorgingen naar de finale. Voor veel andere deelnemers was dat een grote verrassing, maar de televoters gingen massaal voor het opzwepende nummer van Kenan Dogulu, Shake it up Shekerim. Ook de Turken in Nederland brachten dus veel stemmen uit op Dogulu.

Kerstman

Na de 24 optredens was het tijd om te gaan stemmen. Het startsein voor het televoten werd gegeven door de kerstman. Die ook nog een cadeautje had voor presentatrice/model Jaana Pelkonen. Het was een bel waarmee ze de tijd waarin iedereen kon stemmen inluidde.

Ook werd 'de kijker' getrakteerd op een show vol acrobatiek begeleid door stevige rockmuziek, onder meer gespeeld op cello's.


Eurovision 2007: Maria Serifovic esctoday Interview
Servië won het festival met 268 punten. Daarmee liet het Oekraïne en Rusland achter zich, met respectievelijk 235 en 207 punten. De punten werden bepaald door de televisiekijkers in Europa. Zij konden hun stem uitbrengen door te bellen of sms'en.

Voor de omroep YLE was het organiseren van dit festival grote opgave, daar dit het grootste evenement in haar geschiedenis was.

Oude bekenden

Zoals andere jaren waren er ook nu deelnemers die niet aan hun proefstuk toe waren.

Edsilia Rombley werd al eens 4e voor Nederland bij het Eurovisiesongfestival 1998. Zij heeft dit jaar de finale niet gehaald. Zij werd uiteindelijk met 'On top of the world', 21-ste van de 28.

Eiríkur Hauksson doet al voor de 3e keer mee, voor het eerst solo, zijn vorige deelnames waren met ICY in 1986 en Just 4 Fun in 1991.
Evridiki werd zowel in 1992 als 1994 11e voor Cyprus.
Karolina Gočeva werd al eens 19e voor Macedonië in 2002
Olivia Lewis nam sinds 1997 onafgebroken deel aan Malta song for Europe, maar slaagde er nooit eerder in om het eilandje te mogen vertegenwoordigen

EINDUITSLAG:

01 Servië: Marija Šerifović – Molitva 268
02 Oekraïne: Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai 235
03 Rusland: Serebro - Song #1 207
04 Turkije: Kenan Doğulu -Shake It Up Shekerim 163
05 Bulgarije: Elitsa & Stoyan - Water 157
06 Wit-Rusland: Koldun - Work your magic 145
07 Griekenland: Sarbel - Yassou Maria 139
08 Armenië: Hayko - Anytime you need 138
09 Hongarije: Magdi Rüzsa - Unsubstantial Blues 128
10 Moldavië: Natalia Barbu - Fight 109
11 Bosnië-Herzegovina: Marija Sestic - Rijeka bez imena 106
12 Georgië: Sopho - Visionary Dream 97
13 Roemenië: Todomondo - Liubi, Liubi, I Love You 84
14 VJR Macedonië: Karolina Goceva - Mojot svet 73
15 Slovenië: Alenka Gotar - Cvet z Juga 66
16 Letland: Bonaparti.lv - Questa notte 54
17 Finland: Hanna Pakarinen - Leave me alone 53
18 Zweden: The Ark - The worrying kind 51
19 Duitsland: Roger Cicero - Frauen regier'n die Welt 49
20 Spanje: d'Nash - I love you mi vida 43
21 Litouwen: 4 Fun - Love or Leave 28
22 Frankrijk: Les Fatals Picards - L'amour à la française 19
23 Groot-Brittanië:: Scooch - Flying the flag for you 19
24 Ierland: Dervish- They can't stop the spring 5

Nederland gaf de punten als volgt Turkije (12), Armenië (10), Servië (8), Bosnië-Herzegovina (7), Duitsland (6), Griekenland (5), Hongarije (4), Letland (3), Georgië (2) en Oekraïne (1)

West-Europa (en dus ook de Grote Vier) ging weer eens onderuit. Groot-Brittannië werd gered door Ierland en Malta, maar werd 23e. Ook Duitsland, Spanje en Frankrijk eindigden bij de onderste zes. Gastland Finland werd slechts 17e en moet dus volgend jaar weer als vanouds door de voorronde heen.

Direct voor de finale zijn gekwalificeerd Servië, Oekraïne, Rusland, Turkije, Bulgarije, Wit-Rusland, Griekenland, Armenië, Hongarije en Moldavië. Ook de grote vier zijn direct geplaatst. Alle andere landen en eventuele nieuwkomers moeten door de voorronde heen. Afspraak 22 en 24 mei 2008!


De Nieuwkomers dit jaar waren;

Georgië
Montenegro
Servië
Tsjechië

Terugkomende landen;

Hongarije
Oostenrijk

Afgehaakt

Verschillende landen hebben zich uit het festival teruggetrokken. Luxemburg zou terugkeren maar dat blijkt niet waar te zijn. Ook met Slowakije waren er speculaties, en met Italië werd er gelobbyd. Misschien keren ze terug in 2008. Na 3 slechte resultaten zag Monaco af van deelname.

AzTV wilde in 2007 voor Azebeidzjan deelnemen. Maar omdat het land pas in januari 2007 lid werd van de EBU mocht het land nog niet deelnemen.
Italië wilde terugkeren namens de president van de OAGE Italië club maar de beslissing werd verworpen. Wellicht zouden ze wel in 2008 van de partij zijn nu San Marino hoogstwaarschijnlijk ook gaat deelnemen.
Tango TV wilde in 2007 voor Luxemburg deelnemen, maar de zender stopte in maart 2007 met uitzenden. Dit was nog de enige manier voor Luxemburg om mee te doen aan het songfestival. RTL Télé Lëtzebuerg, die tussen 1956 en 1993 het songfestival uitzond, heeft laten weten dat ze het songfestival niet meer uitzenden, ook niet meer in de toekomst, omdat dit financieel niet realiseerbaar is volgens de omroep.
op 12 december werd het bericht de wereld ingestuurd dat Monaco zich zou terugtrekken.
San Marino wilde in 2007 deelnemen maar de beslissing werd verworpen omdat TV RAI de Italiaanse omroep 50% van de aandelen van de omroep van San Marino bezit en dwarsligt.
Even werd er gespeculeerd dat het land zijn opwachting zou maken maar die vermoedens bleken ongegrond te zijn.
Tunesië zal in 2008 hoogstwaarschijnlijk deelnemen.

Nederland - Edsilia Rombley - "On The Top Of The World" (Halve Finale)

Cornald Maas verzorgde zaterdag vanuit Helsinki het Nederlandse commentaar bij de uitzending van het songfestival. Hij werd bijgestaan door Paul de Leeuw, die vanuit zijn studio in Almere optrad als co-commentator.

Andere originele inzendingen dit jaar :

Latvia , Bonaparti.lv, Quest notte


Lithuania - 4Fun - "Love Or Leave"


Slovenia - Alenka Gotar - "Cvet z juga"



Hongarije - Magdi Ruzsa - "The Unsubstantial Blues"


Bosnia & Herzegovina - Marija Sestic - "Rijeka Bez Imena"


Duitsland - Roger Cicero - "Frauen Regier'n Die Welt"