1997 Zaterdag, 3 Mei / Dublin, Ierland / Point Theatre / 25 deelnemende landen





Het Eurovisiesongfestival van 1997 werd georganiseerd door Ierland, en uitgezonden vanuit Dublin op 3 mei van dat jaar. Voor de derde keer in vier jaar in 'The Point Theatre' in Dublin en voor de vierde keer in vijf jaar in Ierland: het leek alsof 1996 slechts een pauze was. De Ieren wilden dit jaar iets geheel anders dan het sobere en duistere decor van 1995 en kozen voor een futuristisch aandoend geheel. Ook de presentatie moest een nieuw en jong gezicht krijgen, en die lag dit jaar in handen van Boyzone-bandlid Ronan Keating en Carrie Crowley.

In de aanloop naar grote veranderingen voor het festival in de jaren erna, zoals verplichte televoting, en vrijheid van taal, begon dit jaar in vijf landen het experiment met televoting, waaronder Duitsland, Zwitserland en Zweden. Het effect van deze televoting komt terug in de puntentelling. Het laatste nummer Minn Hinsti Dans van Paul Oscar uit IJsland - een eigentijds dance-nummer - had een act waarbij waarschijnlijk in menig huiskamer de wenkbrauwen enigszins gefronsd werden. De jury's vonden het niets, maar enkele televotende landen gaven het lied degelijke scores: televoting bewees de kracht van de massa. Waar de televoters en de jury's het wel unaniem over eens waren, was de overwinning van Katrina and the Waves voor het Verenigd Koninkrijk met Love Shine A Light.

Na de vierde stemronde nam het VK de leiding over en liet die nooit meer los. Met een overweldigend puntentotaal van 227 punten restte de overige deelnemers slechts een strijd om plaatsen in de topvijf. De grootste verrassing in het klassement was de derde plaats voor Turkije met het moderne en etnische nummer Dinle van Sebnem Paker - tot dan toe bungelde Turkije steevast in de onderste regionen van het klassement.

1997 zal ook worden herinnerd door het - tot nu toe - laatste optreden van Italië. Na een afwezigheid van drie jaar, kwamen de Italianen terug met Jalisse en hun lied Fiumi di Parole. Zij bereikten de vierde plaats.

De Noorse kandidaat Tor Endresen slaagde er pas bij zijn 8ste poging in om Noorwegen te vertegenwoordigen en eindigde roemloos laatste met 0 punten.

Voor Nederland doet dit jaar Mrs. Einstein mee. De Dames krijgen slechts vijf punten voor het liedje "Niemand heeft nog Tijd" van Ed Hooijmans.

Oude bekenden
Şebnem Paker nam voor het 2de opeenvolgende jaar deel voor Turkije, ook de Estse deelneemster Maarja-Liis Ilus was er vorig jaar al bij. Alma was er in '94 bij.

Darja Svajger die 2 jaar geleden 7de werd moest nu tevreden zijn met een 2de plaats in de preselectie. De Duitser Leon won vorig jaar de Duitse preselectie maar strandde in de Europese voorselectie. Georgina, Mary Spiteri en Renato die de vorige jaren ook herhaaldelijk deelnamen aan de Maltese selectie moesten ook dit jaar in het zand bijten. Martin Loft won vorig jaar de Deense preselectie, maar slaagde er niet in zich te plaatsen voor het songfestival. In Kroatië traden 3 deelnemers aan die al een top-10 plaats behaalden op het songfestival, maar konden nu toch niet winnen; Novi Fosili, Maja Blagdan en Magazin.

Terugkerende landen
Hongarije
Duitsland
Denemarken
Rusland
Italië

Verplicht terugtrekkende landen
Finland
België
Slowakije

Terugtrekkende landen
Israël
Macedonië
Roemenië
Deze drie landen waren niet geselecteerd in 1996 en kwamen nu ook niet opdagen, Israël wegens nationale feestdag, bij de andere 2 landen is de reden onbekend. In 1998 waren ze er echter alle drie weer bij.