2002 Zaterdag, 25 Mei / Tallinn, Estland / 24 deelnemende landen




Het 47ste Eurovisiesongfestival vond plaats op 25 mei 2002 in de Saku Suurhal in Tallinn, Estland. Het programma werd gepresenteerd door Annely Peebo en Marko Matvere. België werd vertegenwoordigd door Sergio (Serge Quisquater) & The Ladies. Nederland was niet vertegenwoordigd, omdat er te weinig punten waren behaald het jaar voordien.

De grote favorieten dit jaar waren zonder twijfel de blinde zangeres Corinna May uit Duitsland en het damestrio Afro-Dite uit Zweden. Bij de bookmakers waren de subtoppers: gastland Estland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Spanje en Frankrijk. Met name de Spaanse selectie heeft veel aandacht getrokken. Het uitertst populaire programma Operacíon Triunfo (een soort mix van realityprogramma's als Big Brother en Idols) zou voor de Spaanse inzending zorgen. In een speciale Eurovisie-uitzending kozen de Spanjaarden voor zangeres Rosa met haar liedje Europe's Living A Celebration. In Tallinn bracht Rosa, bijgestaan door andere deelnemers van Operacíon Triunfo, haar nummer sterk en was de gedachte van een Spaanse overwinning niet eens niet zo vreemd meer.

De Duitse favoriete Corinna May kwam met vijf zangeressen naar Tallinn en met een liedje dat opnieuw geschreven werd door Ralph Siegel en Bernd Meinunger. Om de 'handicap' van Corinna enigszins te maskeren, werd een uitgekiende choreografie bedacht en werd Corinna gekleed in Anastacia-stijl, compleet met trendy zonnebril. Helaas kon zij haar zenuwen niet onder controle houden en dit had hoorbaar effect op de vocale kwaliteiten van Corinna. Ook de andere grote favorieten, de Zweedse dames van Afro-Dite met hun zeer swingende bijdrage Never Let It Go, konden de vocalen niet zuiver op het podium ten gehore brengen en leek het alsof enkel de choreografie de boventoon voerde. Ook de Deense Malene die met haar sterke pop-ballad nog tot de outsiders gerekend werd, was zichtbaar nerveus en kon geen zuivere uitvoering van haar nummer geven. Door het falen van de topfavorieten ontstond er plotseling ruimte voor de anderen: de uptempo Estse bijdrage van (de Zweedse) Sahlene en de ballades van de Britse Jessica Garlick en van de Franse Sandrine François stonden als een huis.

Toen kwamen echter de twee landen waar het tijdens de puntentelling om zou gaan. Niemand had rekening gehouden met de simpele popsong van Ira Losco uit Malta, 7th Wonder en het Latin-geïnspireerde nummer I Wanna van Marie N uit Letland. Beide dames brachten ook hun nummers met overtuiging én een kleine gimmick: tegen het einde van haar nummer blies Ira glittertjes in de camera, terwijl Marie N een complete show opvoerde met een lesbisch tintje. Zij danste namelijk, gekleed in herenkleding, met een van de achtergronddanseresjes, maar tegen het einde van het nummer werd zij langzaam uitgekleed door de twee achtergronddansers en sloot Marie N haar optreden af in een elegante avondjurk. De kritiek dat vooral deze show belangrijk zou zijn geweest voor het behalen van de overwinning, en niet in de eerste plaats het lied, verdedigde Marie N op een persconferentie zijnde logisch voor een wedstijd die via televisie wordt uitgezonden.
Nadat iedereen gewend was dat Malta en Letland bijna altijd wel punten kregen tijdens de puntentelling, stond niemand meer te kijken van het verloop van de telling. Favorieten Zweden en Duitsland stelden enorm teleur, en het gevecht om plaats drie bleef onbeslist tussen Estland en het Verenigd Koninkrijk. Letland en Malta liepen enorm uit op de rest. Nog voordat de laatste 12 punten zouden worden vergeven, was er een gelijke stand: 164 punten voor beide koplopers. Maar bijna niemand twijfelde meer aan een Letste overwinning, omdat die laatste 12 punten namelijk uit buurland Litouwen zouden komen. Enkele landen, waaronder België, meldden meteen na het festival dat ze een onderzoek zouden doen naar de manier van puntentelling en eventueel een aanpassing zouden voorstellen. Reden hiervoor was dat er door sommige landen strategisch gestemd zou zijn, door hoge punten onderling te verdelen.
Nederland doet dit jaar niet mee door de teleurstellende 18e plaats van zangeres Michelle afgelopen jaar.

[bewerk] Oude bekenden
Constantinos Christoforou die nu in de band One zong, was er in '96 al bij voor Cyprus. De Zweedse Sahlene die nu voor Estland aantrad was al eens backing vocal voor Zweden in '99 en Malta in '00. Kenny Lübcke (ESF '92) was backing vocal voor de Deense kandidaat. Twee van Sergio's Ladies waren al backing voor Nederland in '96. Corinna May won de Duitse finale in '99 maar werd gediskwalificeerd omdat haar lied al was uitgebracht. De Roemeense Monica Anghel won in '96 de finale maar kwam niet door de Europese voorselectie, daarna werd ze 2de en 3de in de volgende Roemeense preselecties.

In Griekenland strandden Kostas Bigalis (ESF '94) en Elina Konstantopoulou in de nationale finale. Goran Karan zong 2 jaar geleden nog voor Kroatië, nu werd hij 2de bij Dora. Ivo Linna (ESF '96) werd laatste in Estland. Bekende namen in Zweden met Friends die vorig jaar nog 5de werden, Kikki, Bettan & Lotta een verzameling van oud-gedienden Kikki Danielsson, Elisabeth Andreassen en Lotta Engberg die samen voor 7 eurovisiebijdragen gezorgd hadden, Jan Johansen werd 3de in '95. In Denemarken zong Helge Engelbrecht van Bandjo (ESF '87) nu in de groep Neighbours die 2de werden. Kati Karney van de groep Mekado (Duitsland '94) probeerde het nu in Bosnië. In Duitsland werd Joy Fleming (ESF '75) net als vorig jaar 2de, Ireen Sheer (ESF '74, '78, '85) was 7de. Regina die in '96 voor Slovenië zong bleef nu in de halve finale steken.

Terugkerende landen
België
Finland
Zwitserland
Cyprus
Roemenië
Oostenrijk
Macedonië

Terugtrekkende landen
Portugal: mocht nog net deelnemen maar besloot na de slechte prestatie een jaar thuis te blijven waardoor Letland alsnog kon deelnemen, en winnen!

Verplicht terugtrekkende landen
Nederland
Polen
IJsland
Noorwegen
Ierland

Puntentelling
Ieder land had ofwel een jury die 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 punten gaf voor hun tien favoriete liedjes, ofwel televote, waarbij de liedjes met de meeste stemmen de 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 punten kregen, ofwel een combinatie van beide.