2000 Zaterdag, 13 Mei / Stockholm, Zweden / 24 deelnemende landen





Het Eurovisiesongfestival 2000 was het 45e Eurovisiesongfestival, en werd gehouden in Stockholm, Zweden op 13 mei. Het programma werd gepresenteerd door Anders Lundin en Kattis Ahlström. Het festival werd gewonnen door de Deense Olsen Brothers met hun liedje Fly On The Wings of Love (originele versie: Smuk som et stjerneskud: Zo mooi als een vallende ster), eerder hadden de broer al 4 keer meegedaan aan de Deense preselectie, en Jørgen Olsen had het ook 2 keer solo geprobeerd.

Het eerste songfestival in het nieuwe millennium was veel uitbundiger dan het jaar ervoor. De populariteit van het festival groeide snel in de jaren na 1998, mede dankzij de introductie van televoting. Ook nieuw was de introductie van een cd waarop alle nummers van de deelnemende landen stonden, die nu overal in Europa te koop zou zijn. Fans hoefden zodoende niet langer te zoeken naar singles van hun favoriete nummers.

Enkele opmerkelijke bijdragen dit jaar waren onder andere die uit Israël, waarin -afgezien van de snelle kus tussen de twee mannelijke bandleden- met de Syrische vlag gezwaaid werd naast de Israëlische vlag. Een andere opvallende bijdrage kwam uit Duitsland: Stefan Raab had een lied geschreven en opgevoerd in een -praktisch gezien-op Duits geïnspireerde verzonnen taal. Zweden kwam met een nummer dat een ode was aan de Indianen (Native Americans).

De puntentelling was een relatief saaie bedoening: Denemarken kreeg in de eerste stemronde als eerste de 12 punten en nam meteen de leiding. Die koppositie zouden de Olsen Brothers nooit meer afstaan. De tweede plaats nam Rusland in met het nummer Solo van Alsou. De derde plaats was voor de debutant van dat jaar: Letland, met een fris en vrolijk nummer van de groep Brainstorm.

Overigens zal de editie van 2000 niet snel vergeten worden in Nederland: om 22.00 uur besluit de NOS de uitzending te staken vanwege de vuurwerkramp in Enschede, die eerder die dag had plaats gevonden. Ook Radio-2 stopt met de uitzending van de Internationale Finale.
Andre van Duin en Ferry de Groot die op 3FM het Festival als het Dik Voormekaar-team van commentaar willen voorzien, zien hier meteen vanaf.
De Nederlandse punten werden door een vakjury bepaald.
De Nederlandse Linda Wagemakers eindigt op een dertiende plaats met het liedje "No Goodbyes".

Oude bekenden
Gabriel Forss die in '97 in de groep Blond zong was backing vocal voor Malta, vorig jaar was hij dat voor Zweden. Alex Panayi stond in '95 solo op het songfestival, nu in de groep Voice. Serafin Zubiri zong in '92 ook al voor Spanje. Italiaanse superster Al Bano (ESF '76, '85) zong in het achtergrondkoortje van de Zwitserse kandidaat. Roger Pontare zong 6 jaar geleden ook al voor Zweden.

In Esland werd Evelin Samuel 3de, vorig jaar was ze nog 6de in Jeruzalem. In Roemenië werd Monica Anghel 3de, ze won in '96 maar raakte niet door de Europese voorselectie. In Noorwegen werd Jan Werner Danielsen (ESF '94) 2de. In Spanje werd Anabel Conde 4de, in '95 was ze nog 2de in Dublin. De groep Fenders die in '87 als Bandjo op het songfestival stond deed mee net als Gry Johansen (ESF '83). Corinna May werd 2de in Duitsland, vorig jaar won ze nog maar werd haar lied gediskwalificeerd omdat het al eens was uitgebracht. Onder de naam Cronika deed Magazin mee in de Kroatische selectie, net als Putokazi (ESF '93) al waren de groepsleden wel anders.

Stemstructuur
Elk land kon televoten, en aan de beste liedjes werden 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 of 1 punten gegeven.

Debuterende landen
Letland: Wederom een nieuwe deelnemer in 2000 die eigenlijk al in 1999 had willen deelnemen: Letland; het Baltische staatje doet het overigens niet eens erg slecht, bij haar eerste deelname pakt ze al direct brons

Terugkerende landen
Rusland: Ook Rusland doet na 2 jaar rust weer mee aan het festival.
Macedonië
Zwitserland
Finland
Roemenië

Verplicht terugtrekkende landen
Bosnië en Herzegovina
Slovenië
Portugal
Litouwen
Polen

Terugtrekkende landen
Griekenland: Na een jaar verplichte rust blijft Griekenland ook dit jaar thuis.De Griekse zender ERT zit in financiële problemen.
Slowakije :Na de slechte resultaten van de 3 vorige inzendingen houdt Slowakije het tot op de dag van vandaag voor bekeken op het songfestival.