1999 Zaterdag, 29 Mei / Jerusalem, Israel / 23 deelnemende landen





Het Eurovisiesongfestival van 1999 werd georganiseerd door Israël, en uitgezonden vanuit Jeruzalem op 29 mei van dat jaar. In het International Convention Center, waar ook de editie van 1979 werd gehouden, streden 23 landen in een geheel nieuwe opzet: voor de tweede keer in de geschiedenis van het songfestival brak een periode van vrijheid van taal aan (de eerste periode was in het midden van de jaren 70, waarvan ABBA in 1974 gretig gebruik maakte) en was het afgelopen met het orkest; vanaf nu zou live gezongen worden met een geluidsband. Ook een primeur dit jaar was de trio-presentatie van Dafna Dekel, Yigal Ravid en Sigal Shahamon.

De wedstrijd zelf leek een eitje te worden voor de favoriet IJsland. Als een van de weinige landen met een act bracht Selma haar nummer All out of luck goed naar voren. Vooraf werd gedacht dat haar grootste concurrent Marlain uit Cyprus zou worden, maar tijdens de puntentelling veranderde die verwachting snel in een ware ontgoocheling voor het Cypriotische kamp: Marlain kreeg slechts 2 punten uit het VK. Voor Duitsland deed de gelegenheidsformatie Sürpriz mee, die vooral bestond uit Turks-Duitsers die een multicultureel lied zongen in het Duits, Turks, Engels en als "sürprise" ook nog eens de laatste zin in het Hebreeuws. De titel Reise nach Jerusalem was heel slim bedacht, aangezien deze eigenlijk refereert aan wat Nederlanders kennen als de stoelendans. Nederland werd vertegenwoordigd door Marlayne en van haar nummer One good reason werd gedacht dat het wel eens hoog zou eindigen, misschien zelfs hoger dan de vierde plaats van Edsilia Rombley het jaar ervoor. Ze eindigde echter op een gedeelde achtste plaats. Net als het Deense duo Michael Teschi & Trine Jespen krijgt zij 71 punten.

Tijdens de puntentelling leek het lange tijd een strijd te worden tussen Zweden, IJsland, Duitsland en Kroatië. De verrassing van de avond was Bosnië, dat zich met een half in Bosnisch en half in Frans gezongen nummer lange tijd in de top vijf kon handhaven. Uiteindelijk zou Bosnië op de 7e plaats eindigen, maar dat was al veel hoger dan vooraf gedacht werd. Pas vanaf ongeveer halverwege de puntentelling werd het duidelijk dat het tussen Zweden en IJsland zou gaan, op de voet gevolgd door Duitsland. Bij de op een na laatste stemronde van Bosnië bleef het tot aan de twaalf punten onduidelijk wie de beslissende voorsprong zou nemen, en toen Zweden de maximumscore kreeg, deden de punten uit Estland er niet meer toe: Charlotte Nilsson had voor Zweden de vierde overwinning behaald en de tweede in de jaren 90 na Carola in 1991. Na de reprise van haar winnende lied Take me to your heaven werd ter afsluiting door alle deelnemers nog Hallelujah gezongen, het winnende Israëlische lied uit 1979.

Oude bekenden
Doris Dragovic stond 13 jaar geleden al voor Joegoslavië op het songfestival, nu treedt ze voor Kroatië aan, ook de Sloveense kandidate Darja Svajger heeft al songfestivalervaring, in '95 werd ze 7de. Een achtergrondzangeres van de Belgische Vanessa Chinitor was Linda Williams die in '81 voor Nederland aantrad. De Estse Evelin Samuel was 2 jaar geleden nog backing vocal.

In Kroatië werd Magazin (ESF '95) 5de. Tor Endresen waagde zijn kans opnieuw in Noorwegen na zijn laatste plaats in '97. Demos Beke werd 2de in Cyprus, in '93 stond hij aan de zijde van Zymboulakis op het podium in Millstreet. Christer Björkman die Zweden vernederde door thuis voorlaatste te eindigen in '92 kon niet meer op steun rekenen en eindigde laatste in Melodifestivalen waar ook Roger Pontare (ESF '94) en Arvingarna (ESF '93) van de partij waren. Het duo dat Malta vertegenwoordigde in '91, Paul Giordimaina en Georgina deden nu apart mee aan de selectie. In Duitsland werd de groep Wind die Duitsland twee 2de plaatsen opleverde in de jaren 80 voorlaatste. In Bosnië was Seid Memić-Vajta er bij, hij zong in '81 voor Joegoslavië.

Terugkerende landen
Litouwen
Bosnië en Herzegovina
IJsland
Denemarken
Oostenrijk

Verplicht terugtrekkende landen
Slowakije: na de slechte resultaten van de vorige 3 inzendingen houdt Slowakijke het tot op de dag van vandaag voor bekeken op het songfestival.
Macedonië
Zwitserland
Finland
Roemenië
Griekenland

Terugtrekkende landen
Letland toonde interesse maar wegens geldproblemen stelden ze hun deelname nog een jaartje uit
Hongarije mocht de vrijgekomen plaats van Letland innemen maar weigerde en zou tot 2005 afwezig blijven, hierdoor mocht Portugal alsnog naar Jeruzalem.
Rusland besloot nog een jaar extra rust te nemen om in 2000 op grootse wijze terug te komen.