2005 Zaterdag, 21 Mei / Kiev, Ukraine / Palats Sportu / 39 deelnemende landen





Het Eurovisiesongfestival 2005 werd in de Palace of Sports in Kiev in Oekraïne gehouden.
De presentatie was in handen van Maria Efrosinina & Pavlo Shylko.
De winnaar was Griekenland, met het nummer My Number One door Helena Paparizou.

Het was het 50e festival. België en Nederland mochten niet direct in de finale starten, maar in de halve finale vanwege de matige prestatie in 2004. Zowel Nederland als België behoorden niet tot de beste tien van de halve finale en namen dus niet deel aan de finale. Die vond plaats op 21 mei 2005. België werd vertegenwoordigd door de Portugese Brusselaar Nuno Resende met Le Grand Soir (De grote avond). Voor Nederland zakte Glennis Grace af naar Kiev met My Impossible Dream (Mijn onmogelijke droom).
En het bleek inderdaad een onmogelijke droom, want zij haalde de grote finale niet.
In de kwalificatie eindigde zij 15e met 53 punten.

Aantal deelnemers
In totaal deden 40 landen (met één diskwalificatie) mee met de halve finale en finale. Het was tot nu toe het grootste Eurovisiesongfestival uit de geschiedenis; groter worden ze de aankomende jaren ook niet meer verwacht.

Oude bekenden
In tegenstelling tot vorig jaar toen alle kandidaten nieuw waren zaten er nu 4 oud-gedienden in het Eurovisiepeloton. De Ijslandse Selma sleepte in '99 nog een 2de plaats uit de wacht, nu verliep het minder vlot. Chiara werd al eens 3de voor Malta en deed het nu nog een plaats beter, ook Helena Paparizou was al eens 3de in '01 voor Griekenland, toen in de groep Antique, nu ging ze met de zegepalm aan de haal, één van haar backing vocals was Alex Panayi die in 1995 en 2000 al voor Cyprus zong en in 1989 en 1991 backing vocal was voor Cyprus. De Cypriotische kandidaat Constantinos Christoforou stond er zelfs al voor de 3de keer, maar hem verging het dit keer minder goed. Een backing vocal van de Andorrese kandidaat was Annabel Conde die tien jaar geleden nog de 2de plaats wegkaapte voor Spanje. Een Deense backing vocal was dan weer Kenny Lübcke (ESF '92). Ook Cyprus had een bekende backing vocal met Elina Konstantopoulou (ESF Griekenland '95), het was de bedoeling dat Elena Patroclou (ESF '91) mee op het podium zou gaan maar dat ging niet door.

Alf Poier die 2 jaar geleden nog 6de eindigde voor Oostenrijk strandde nu op een 2de plaats. B'Avarija won in '02 maar werd later gediskwalificeerd voor Litouwen. In Nederland eindigde Justine Pelmelay (ESF '89) laatste in haar voorronde, Laura Vlasblom van Frizzle Sizzle (ESF '86) werd 2de in de groep Airforce. In Noorwegen waren de Melodi Grand Prix oudgedienden weer van de partij, niemand nam meer deel aan de Grand Prix dan Jahn Teigen, drie keer won hij, Tor Endresen won slechts 1 keer en haalde (net als Teigen bij zijn eerste deelname) 0 punten, in de jaren voor '97 en ook erna deed hij nog vaak mee. Ook bekend volk in Kroatië met Danijela Martinovic(ESF '95, '98), Magazin (ESF '95), Olja Desic van Put (ESF '93), Vesna Pisarovic (ESF '02), Goran Karan (ESF '00), Vlado Kalember (ESF '84) en Rajko Dujmic (ESF '87 in de groep Novi Fosili), geen van hen kon winnen dit jaar. In Slovenië deden Regina en Nusa Derenda opnieuw mee. De Deense winnaars uit 2000, de Olsen Brothers moesten met een 2de plaats genoegen nemen in de Dansk Melodi Grand Prix. Gina G (ESF '96) werd laatste bij Making your Mind up. Fabrizio Faniello werd slechts 12de in Malta, maar volgend jaar zal hij weerwraak nemen. Sedat Yüce (ESF '01) nam opnieuw deel in Turkije. In Servië-Montenegro werd Viktorija van de groep Aska (ESF '82) 21ste. In Zweden werd Nanne Grönvall (ESF '96) 2de, Katrina Leskanich die in '97 nog de overwinning binnenhaalde voor het Verenigd Koninkrijk strandde in de herkansingsronde. Mija Martina (ESF '03) werd 5de in Bosnië.

Debutanten
Bulgarije : Eén van de debuterende landen was Bulgarije, wat helaas niet voor de finale werd gekwalificeerd.
Moldavië: Een ander debuterend land was Moldavië, die het als debutant goed deed... ze scoorde dusdanig goed dat ze naar de finale mocht. Hier behaalde Moldavië uiteindelijk een 6e plaats en dat resulteerde in het feit dat Moldavië zich voor het Eurovisiesongfestival 2006 niet meer hoeft te kwalificeren in de halve finale voor de finale
Hongarije keer na 7 jaar afwezigheid weer mee.Een jaar later was Hongarije echter weer niet van de partij.
Libanon: Libanon trok zich niet zo zeer terug, maar werd gediskwalificeerd vanwege het feit dat de Libanese omroep de Israëlische inzending niet wilde uitzenden. Het lied was echter al geselecteerd. Aline Lahoud zou met het liedje Quand tout s'enfuit haar land vertegenwoordigen. Zie ook: Libanon en het Eurovisiesongfestival.
Tsjechië: Een ander terugtrekkend land was Tsjechië, wellicht doet dit land over een paar jaar wel mee.