2007 Zaterdag, 12 Mei 2007 / Hartwall Arena, Helsinki, Finland / 42 deelnemende landen



Het Eurovisiesongfestival voor 2007 zal op 10 en 12 mei 2007 worden gehouden in de Hartwall Areena in Helsinki, Finland. Voor de omroep YLE wordt dit een grote opgave, daar dit het grootste evenement in haar geschiedenis is.

Het Eurovisiesongfestival 2007 zal worden gepresenteerd door Mikko Leppilampi en Jaana Pelkonen.

Rechtstreeks geplaatst
Het wordt het 52e festival. In ieder geval zijn voor de finale reeds geplaatst: Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk als de vier landen die het meest financieel bijdragen aan het Eurovisiesongfestival. Zoals de vorige 2 jaren zullen de 10 best geklasseerde landen al in de finale mogen aantreden. Eerst werd gezegd dat slechts 6 landen mochten doorstoten, maar daar is men vanaf gestapt.

Alles ligt echter nog op erg losse schroeven, maar het Eurovisiesongfestival 2006 heeft veel kritiek gekregen: de 4 grootste betalers (Nederland is 5e) vielen weer buiten de top 10 van de finale. Veelgehoorde kritiek was dat Balkanlanden weer gezamenlijk één front gevormd hebben en dat het festival niet meer om de zang draaide, maar om de presentatie (een rockgroep uitgedost in "monsterpakken" won). Veel "oudgediende" landen zouden hierdoor geen kans meer maken.

Een ander opvallend - en volgens velen oneerlijk - element is dat de landen die zich via de halve finale plaatsten in de finale allemaal in de bovenste helft eindigden.

Mogelijke kandidaten en bekendmakingen kandidaten
Albanië:
Albanië koos zijn inzending tussen 21 december 2006 en 23 december 2006. In twee halve finales en een finale waarbij het duo Aida & Frederik Ndoci met Balada e gurit won.
Armenië:
Voor het eerst in de Eurovisiegeschiedenis van Armenië zal zij een nationale (publieke) finale houden, waarbij televoting zal bepalen wie de uiteindelijke winnaar zal worden. Maar een interne selectie blijft een optie.
België:
In België mag Wallonië een kandidaat kiezen. Dit gebeurt door middel van een interne selectie van de omroep RTBF. Donderdag 22 februari 2007 werd bekend dat de groep Krazy Mess Groovers met het disco- en funknummer 'Love Power' mag aantreden op het festival. De RTBF werd waarschijnlijk geûinspireerd door het succes van de discogroep Scissor Sisters en hun nummer I Don't Feel Like Dancin'.
Bosnië en Herzegovina:
Marija Šestic zal voor Bosnie-Herzogovina naar het Songfestival gaan
Cyprus:
Evridiki zal voor Cyprus uitkomen wat bij dit festival haar derde Eurovisiedeelname ooit wordt, het liedje zal geschreven worden door Korgialas en het zal worden gezongen in het Frans.
Denemarken:
De uiteindelijke finale voor Denemarken werd op 10 februari 2007 gehouden. Deze werd gewonnen door de drag queen DQ met het nummer 'Drama Queen'.
Wit-Rusland :
Na veel twijfels zal Dmitry Koldun toch Wit-Rusland vertegenwoordigen.
Estland:
Estland organiseert een nationale finale met 10 liedjes. Eén van de kandidaten is de groep Vanilla Ninja dat al in 2005 aan het Songfestival deelnam voor Zwitserland. De finale werd gewonnen door zangeres Gerli Padar met het nummer 'Partners in crime'.
Hongarije:
Op 24 februari 2007 word de kandidaat van Hongarije bekend gemaakt.
Hongarije kiest de kandidaat voor het songfestival via de Hungarian Music Awards.
De winnaar van de categorie "Nieuwkomer van het jaar" zal Hongarije vertegenwoordigen.
Georgië:
Sopho Khalvashi zal tijdens een nationale finale dat op 3 maart 2007 gehouden worden 5 liedjes zingen waarbij televoting bepaald kan worden.
Griekenland:
Griekenland zal een nationale finale houden met drie kandidaten: Tamta, Sarbel, Christos Dantis zullen de kandidaten zijn.
Op 28 februari 2007 zal de nationale finale van Griekenland gehouden worden.
Ierland:
Johnny Logan werd door de omroep gevraagd maar twijfelt omdat hij zijn kansen niet zo hoog in schat. Op 14 november bleek echter dat het niet nodig was want toen werd bevestigd dat de groep Dervish Ierland zal vertegenwoordigen. Het nummer dat de groep gaat brengen, heet 'They can't stop the spring'.
Macedonië:
Macedonië kiest de kandidaat via Skopje Fest 2007.
Karolina Gočeva(ESF02) zou opnieuw willen deelnemen aan de preselecties voor het Eurovisiesongfestival, evenals Martin Vucic(ESF05) en Toše Proeski(ESF04).
Malta:
Malta koos de kandidaat via Malta Song for Europe 2007
Op 3 februari 2007 werd de finale gehouden voor de Maltezer afvaardiging.
Na elf opeenvolgende deelnames aan Malta Song for Europe 2007 wint zangeres Olivia Lewis met het lied 'Vertigo'.
Moldavië:
De Moldaven zouden op 10 maart 2007 kiezen maar ze hebben echter al gekozen, namelijk Natalia Barbu met het liedje Fight zal Moldavië vertegenwoordigen.
Noorwegen:
Op 10 februari 2007 werd de finale gehouden.
Rusland:
RTR zal de selectie voor de eerste keer sinds 1996 nu zelf gaan bepalen.
Alexander Panoyatov verklaarde te willen meedoen aan de Russische preselecties.
Spanje:
Nicky, een zangeres van de Canarische Eilanden heeft bevestigd te zullen deelnemen aan de voorselectie tot het Eurovisiesongfestival als eventuele deelnemer voor Spanje.
Kroatië:
Feminnem dat in 2005 voor Bosnië-Herzogovina deelnam willen in 2007 het nog een eens proberen, evenals Claudia Beni die Kroatië in 2003 vertegenwoordigde. In de Dora 2007 zal Kroatië uit 32 kandidaten de afgevaardigde kiezen.
Turkije:
Kenan Dogulu zal Turkije vertegenwoordigen.
Tsjechië:
Op 10 maart 2007 zal Tsjechië een finale houden, waarbij op verschillende manieren kandidaten worden aangehaald en kunnen worden geselecteerd door het publiek. Uiteindelijk zal er televoting zijn en voting via internet. Tsjechië is daarmee de eerste debutant voor het Eurovisiesongfestival 2007 die hiervoor uitkomt. De voorselectie show gaat Eurosong 2007 heten.
Zweden:
Zweden zal op 10 maart 2007 de finale van Melodifestivalen 2007 houden.
Zwitserland:
In december 2006 werd door een vakjury uit 60 artiesten DJ BoBo gekozen om Zwitserland te vertegenwoordigen in Helsinki.

Halve Finale
Er werd al heel wat gespeculeerd over het aantal deelnemers, 26 landen in de halve finale zou het maximum zijn.

Echter, op 1 december 2006 werd bekend dat er zich 42 landen aangemeld hadden, en dat er geen landen geweigerd werden zodat de halve finale uit 28 deelnemers zal bestaan. Buiten alle deelnemers van vorig jaar komen er ook nog Oostenrijk, Servië, Montenegro, Hongarije, Tsjechië en Georgië bij. De omroepen kregen vervolgens een kostenplaatje toegestuurd en hadden 2 weken de tijd om zich kostenloos terug te trekken uit de wedstrijd. Geen enkel land heeft dit gedaan.

Overigens, vlak vóór 1 december heeft Monaco zich toch teruggetrokken van deelname. Zodoende mag zij niet stemmen tijdens de halve finale en de finale (vorig jaar trok namelijk Servië en Montenegro zich wel te laat terug, zodat ze nog wel moest stemmen).

Nieuwkomers
Georgië: Een land dat dit jaar wil trachten te debuteren is Georgië; wegens financiële moeilijkheden lukte dat in 2006 nog niet. Op 27 oktober 2006 liet de omroep weten van de partij te zullen zijn.
Montenegro: Vanwege de scheiding van Servië en Montenegro als land (stemming op 21 mei 2006) in 2 landen (Servië en Montenegro) zal het land volgend jaar zelfstandig meedoen, dat verklaarde de omroep midden oktober.
Servië: Servië zal aan het Eurovisiesongfestival 2007 meedoen ook al heeft Servië niet officieel bevestigd te zullen deelnemen.
Tsjechië: Op 19 april 2006 maakte de Tsjechische omroep bekend dat ze er in 2007 zeker zullen bij zijn, twee jaar geleden hadden ze zich ook al aangemeld, maar trokken toen terug wegens financiële problemen.

Terug
Oostenrijk: Wegens teruggelopen interesse van de ORF deed Oostenrijk in 2006 niet mee. Op 20 oktober 2006 bevestigde de omroep dat ze terugkwamen en een kandidaat zouden aanduiden via interne selectie.
Hongarije: Na 1 jaar van afwezigheid zal Hongarije wederom deelnemen aan het nieuwe Eurovisiesongfestival. Door financiële problemen nam het land niet deel in 2006.In december 2006 liet de omroep van Hongarije weten te zullen deelnemen.

Afgehaakt
Verschillende landen hebben zich uit het festival teruggetrokken.Luxemburg zou terugkeren maar dat blijkt niet waar te zijn.Ook met Slowakije waren er speculaties en met Italië word er gelobbyd misschien keren ze terug in 2008.Na 3 slechte resultaten zag Monaco af van deelname.

Luxemburg: De geruchtenmolen kwam volop op gang dat de zender Tango TV zou deelnemen voor Luxemburg maar de zender heeft dat begin november ontkend. Men houdt wel de optie open om in 2008 deel te nemen.
Slowakije: Even werd er gespeculeerd dat het land zijn opwachting zou maken maar die vermoedens bleken helemaal ongegrond te zijn.
Monaco: op 12 december werd het bericht de wereld ingestuurd dat Monaco zich zou terugtrekken.
San Marino:San Marino wilde in 2007 deelnemen maar de beslissing werd verworpen omdat TV RAI de Italiaanse omroep 50% van de aandelen van de omroep van San Marino bezit en is de dwarsligger.
Italië: Italië wilde terugkeren namens de president van de OAGE Italië club maar de beslissing werd verworpen.Wellicht zouden ze wel in 2008 van de partij zijn nu San Marino ook hoogstwaarschijnlijk in 2008 deelneemt.
Azerbeidzjan: AzTV wilde in 2007 voor Azebeidzjan deelnemen.Maar omdat het land pas in januari lid werd van de EBU mocht het land nog niet deelnemen.

Landen die niet meedoen maar het Eurovisiesongfestival uitzenden
Australië Australië heeft het Eurovisiesongfestival 2006 uitgezonden. Het land zal ook het Eurovisiesongfestival 2007 uitzenden.
Verenigde Staten De Verenigde Staten hebben het Eurovisisongfestival 2006 uitgezonden. Het land gaat ook het Eurovisiesongfestival 2007 uitzenden.
Puerto Rico Puerto Rico heeft het Eurovisiesongfestival 2006 uitgezonden en zal dat bij het Eurovisiesongfestival 2007 opnieuw doen.
Japan Japan heeft het Songfestival 2006 uitgezonden. Het land zal dat bij het Songfestval van 2007 ook doen.
Gibraltar Gibraltar zendt enkel de finale uit.
Nederlandse Antillen De Nederlandse Antillen zenden ook het Eurovisiesongfestival uit.
Suriname Ook Suriname zendt het Eurovisiesongfestival uit.
Liechtenstein Hoewel Liechtenstein geen nationale tv-zender heeft kunnen ze het Eurovisiesongfestival uitzenden via een Zwitserse of Duitse televisiezender.
Monaco Monaco heeft zich voor het Songfestival van 2007 teruggetrokken.Ze gaan echter het festival van 2007 uitzenden.Want misschien keert het land terug bij het festival van 2008.
Kosovo Ook Kosovo zendt het Eurovisiesongfestival uit.
Azerbeidzjan AzTV zal het Eurovisiesongfestival 2007 uitzenden daar zij hoogstwaarschijnlijk bij het festival van 2008 gaat debuteren.

Landen die niet meer meedoen
Servië en Montenegro

Landen die niet kunnen deelnemen
Syrië
Vaticaanstad
Irak
Kazachstan
Liechtenstein
Saoedi-Arabië

Landen die kunnen deelnemen maar hoogstwaarschijnlijk niet zullen deelnemen
Algerije
Egypte
Jordanië
Libië
Marokko
Libanon
Tunesië