1998 Zaterdag, 9 Mei / Birmingham, Groot Brittannie / 25 deelnemende landen





Het Eurovisiesongfestival van 1998 werd georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk, en uitgezonden vanuit Birmingham op 9 mei van dat jaar. De vaste BBC-commentator Terry Wogan zorgde samen met Ulrika Johnson voor de presentatie dat jaar. 1998 zal om meerdere redenen herinnerd worden: het laatste jaar met orkest, het eerste jaar met massa-televoting en het laatste jaar van (de tweede periode van) de beperking van de taalvrijheid. De wedstrijd echter en de winnares zullen ook zeker niet vergeten worden: na de chaotische maar tegelijkertijd ook spannende puntentelling van 1991 in Rome, zou 1998 een bloedstollende thriller worden waarbij de beslissing pas in de laatste stemronde zou vallen.

Na enkele stemrondes werd duidelijk dat publiekslieveling Israël - vertegenwoordigd door Dana International met haar nummer Diva - zijn favorietenrol waar zou kunnen maken. Op de voet volgden echter ook Malta, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Kroatië en België. Het zou uiteindelijk een nek-aan-nekrace worden tussen Malta en Israël, waarbij Nederland en het Verenigd Koninkrijk af en toe ook eens aan de koppositie mochten ruiken. Na 24 stemrondes en met nog enkel de stemmen uit Macedonië te gaan, lagen Israël en Malta beide op 166 punten. Met elke puntenbekendmaking uit Skopje en zolang nog geen van beide landen genoemd werden, steeg de spanning tot aan de 8 punten toen Israël genoemd werd en alvast vooruit liep naar 174 punten. Het VK kreeg de 10, waarmee het net 167 punten had en de 12 punten gingen uiteindelijk naar Kroatië, en niet naar Malta, waardoor Chiara slechts de derde plaats toebedeeld kreeg. Op de 50e verjaardag van de staat Israël had Dana International voor de derde overwinning gezorgd. Overigens had Edsilia Rombley voor het beste resultaat gezorgd voor Nederland sinds 1975: de vierde plaats met 150 punten.

Andere deelnemers die opvielen waren Guildo Horn uit Duitsland en de groep Edea uit Finland. Die laatste wilde de gebruikelijke Finse handicap (de taal) omzeilen door het lied in een soort hymne om te vormen en zo min mogelijk woorden te gebruiken (naar Noors voorbeeld: 1995 Secret Garden). Die strategie mislukte en Edea belandde op de 15e plaats. Guildo Horn gaf een doldwaze voorstelling op het podium waarin hij zelfs in de podiumstellages klom. Met flair en een knipoog belandde Duitsland op de 7e plaats. Overigens moest er na het festival een correctie plaatsvinden voor de Spaanse stemmen. Hierbij zou per ongeluk Duitsland zijn overgeslagen als de uiteindelijke Spaanse favoriet. Guildo kreeg alsnog de 12 punten uit Madrid waardoor iedereen een plaatsje naar beneden opschoof in de Spaanse rangorde.

Oude bekenden
Danijela zong 3 jaar geleden nog in de groep Magazin.

In Kroatië deden Novi Fosili en Zorica Kondza mee, Kondza won de nationale finale in 1985 maar het land trok zich uiteindelijk terug van het festival. In Griekenland strandden Robert Williams (ESF '77) en Mariana Efstratiou (ESF '89, '96) in de halve finale, Hara Constantinou die vorig jaar nog voor Cyprus op het podium stond werd laatste in de finale. In Duitsland was de groep Wind er opnieuw bij, al was de bezetting helemaal anders dan in de jaren 80. Miriam Christine stond 2 jaar geleden voor Malta op het podium, Georgina in '91 en als backing in '96 bij Miriam Christine. In Slovenië waagden Darja Svajger (ESF '95) en Regina (ESF '96) opnieuw hun kans. Monica Anghel werd 2de in Roemenië, 2 jaar geleden won ze de selectie maar raakte toen niet door de Europese voorselectie. In Cyprus deden Alex Panayi (ESF '95) en Kyriakos Zymboulakis (ESF '93) mee. Nanne Grönvall werd 4de in Zweden, 2 jaar geleden stond ze nog op het songfestival met de groep One More Time. In Finland werd Kaja Karkinen (ESF '91) 7de. Voor 4-voudig deelneemster Elisabeth Andreassen was gee 5de deelname weggelegd, ze werd 2de in Noorwegen. In Estland waren Ivo Linna (ESF '96) en Janika Sillamaa van de partij, Sillamaa won in '93 maar raakte niet door de Oost-Europese voorselectie. Şebnem Paker zong de vorige 2 jaar voor Turkije en haalde vorig jaar zelfs een 3de plaats, nu werd ze 4de.

Debuterende landen
Macedonië Na 4 jaar lang geen nieuwe debuterende landen meer gehad te hebben zit er in 1998 weer eens ééntje bij: Macedonië, ze komt als debutant binnen op de 19e plaats.

Terugkerende landen
België
Finland
Slowakije
Israël

Verplicht terugtrekkende landen
Rusland
Nederland
IJsland
Denemarken
Oostenrijk
Bosnië-Herzegovina

Terugtrekkende landen
Italië Italië trekt zich als deelnemer van het eerste uur terug, daar zij het Eurovisiesongfestival niet meer leuk vindt. Tot op de dag van vandaag heeft Italië ook niet meer aan het festival deelgenomen.